top of page

Vaccinatie Blauwtong 2020


Naar analogie van de voorgaande jaren willen we jullie ook dit jaar op de hoogte brengen van het risico op infectie van runderen en schapen met het Blauwtongvirus. Het virus circuleerde vorig jaar zowel in Frankrijk (type 4&8) als in verschillende delen van Duitsland (type 8). De dieren die uit deze gebieden ingevoerd worden moeten verplicht gevaccineerd zijn.

Enkele jaren geleden werd het vaccin dat bescherming biedt tegen Blauwtongvirus type 8 gefinancierd door het Sanitair Fonds. Het Fonds heeft beslist om in 2020 geen vaccins gratis ter beschikking te stellen. Het advies blijft echter dat de vaccinatie tegen Blauwtong sterk aangeraden wordt.


Omdat er voorgaande jaren vooral een dreiging was van Blauwtongvirus type 8, en er geen combinatievaccins beschikbaar waren, hebben we enkel gevaccineerd met een vaccin dat bescherming biedt tegen type 8. Dit vaccin is momenteel echter niet beschikbaar, en zal waarschijnlijk pas na half april in België voorhanden zijn. De kostprijs van het vaccin is ca 1,8 euro/dosis bij runderen (0,9 euro/dosis bij schapen). Bij dieren die vorig jaar gevaccineerd werden, volstaat een éénmalige herhalingsvaccinatie ten laatste één jaar na de vorige vaccinatie. Dieren die vorig jaar niet gevaccineerd werden, moeten een primovaccinatie krijgen (2 vaccinaties met 3 weken tussentijd). Zowel schapen als runderen kunnen vanaf de leeftijd van 2,5 maanden gevaccineerd worden.


Er is momenteel wel een combinatievaccin beschikbaar dat bescherming biedt tegen Blauwtongvirus type 4 & type 8. Omdat dit vaccin voorgaande jaren nog niet gebruikt werd, zal elk dier een primovaccinatie (2 vaccinaties met 3 weken tussentijd) moeten krijgen. De kostprijs van het vaccin is ca 3 euro/dosis bij runderen (1,5 euro/dosis bij schapen).

Gelieve ons tijdig te contacteren indien u uw dieren wenst te vaccineren, zodat we kunnen zorgen dat we voldoende vaccin op voorraad hebben.


Jan Brouns - Michiel Van Hoof

67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page