top of page

Vaccinatie Blauwtong 2019

Naar analogie van de voorgaande jaren willen we jullie ook dit jaar op de hoogte brengen van het risico op infectie van runderen en schapen met het Blauwtongvirus. Het virus circuleerde vorig jaar zowel in Frankrijk (type 4&8) als in verschillende delen van Duitsland (type 8). De dieren die uit deze gebieden ingevoerd worden moeten verplicht gevaccineerd zijn.

Voorgaande jaren werd het vaccin dat bescherming biedt tegen Blauwtongvirus type 8 gefinancierd door het Sanitair Fonds. Het Fonds heeft beslist om in 2019 geen vaccins gratis ter beschikking te stellen. Het advies blijft echter dat de vaccinatie tegen Blauwtong sterk aangeraden wordt.

Bij dieren die vorig jaar gevaccineerd werden, volstaat een éénmalige herhalingsvaccinatie ten laatste één jaar na de vorige vaccinatie. Dieren die vorig jaar niet gevaccineerd werden, moeten een primovaccinatie krijgen (2 vaccinaties met 3à4 weken tussentijd). Zowel schapen als runderen kunnen vanaf de leeftijd van 2,5 maanden gevaccineerd worden.

Er bestaat geen combinatievaccin waarmee je gelijktijdig bescherming biedt tegen type 4 én 8. Aangezien de voorgaande jaren enkel vaccins met serotype 8 gebruikt werden, kan ook dit jaar best met dit vaccin verder gegaan worden.


Gelieve ons tijdig te contacteren indien u uw dieren wenst te vaccineren. We moeten het vaccin nl. in het buitenland bestellen en de levertermijn wordt geschat op een 5-tal weken.


8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page